Tips til leie av bil i Frankrike

1115789720_louvre-museum-at-night

Frankrike har en av verdens aller mest besøkte hovedsteder, der Paris årlig tar imot mer enn 45 millioner turister. Turismen i de øvrige delene av Frankrike er ikke like stor, men langs den franske rivieraen på sørøstkysten av landet er det også mange som finner turen for å slikke sol og nyte det pulserende kulturlivet som finnes der. Frankrike er et stort land med store avstander, og følgelig anbefales leiebil for en optimal ferie. Husk å følge disse tipsene når du kjører med leiebil i Frankrike!

Generelt om å kjøre bil i Frankrike

Frankrike har kommet svært langt når det kommer til veiutvikling, og kan skryte på seg å ha over 40 000 kilometer med motorvei. Av dette så er omtrent en fjerdedel av dette firefelts motorvei, som sørger for at du på svært kort tid kan ta deg mellom de største byene i de ulike regionene av landet. Følgelig er det stort sett veldig greit å kjøre bil i Frankrike, forutsatt at man unngår sentrum av de største byene. For eksempel kjøring midt i smørøyet av Paris kan være en utfordring for selv den mest erfarne sjåfør, med trafikkork, enveiskjøringer, store folkemengder og mer til. Dessuten er det svært mange biler på veiene i perioden juli til september, da franskmennene er glade i å kjøre bil samtidig som en stor dose turister med leiebil ankommer landet for å feriere.

Krav til leie av bil og restriksjoner

Leiebilselskapene i Frankrike følger EU-standarden for bilutleie, som tilsier at du må være minst 21 år gammel for å leie bil her. Er du under 25 år gammel kan du også risikere å måtte betale ekstra for dette. Utover dette holder det med norsk førerkort når du skal ha leiebil i Frankrike, og det er som regel mulig å krysse grensene til naboland uten noe mer om og men. Dette er spesielt aktuelt dersom du har leiebil i alpebyen Lyon, eller langs den franske rivieraen og vil ta deg over grensen til Sveits eller Monaco.

Nødvendig dokumentasjon er også nødvendig hvis du skulle bli stoppet av politiet, slik at du alltid må ha pass, førerkort og forsikringsbevis tilgjengelig når du kjører leiebil i Frankrike. Parkering gjøres gatelangs i de små byene, mens de store byene har såkalte «blå soner» for parkering. Her må du ha et parkeringsoblat (hentes på turistkontor, hos politiet e.l.) for å parkere gratis. Når det kommer til bensinstasjoner så holder disse døgnåpent i trafikkerte og populære områder, men drivstoff koster gjerne mer langs motorveiene enn hva det gjør på mindre tettsteder.

Generelle trafikkregler i Frankrike

Kjøring i Frankrike kommer neppe til å by på noen overraskelser. Trafikkreglene er i stor grad tilsvarende de man har i Norge, foruten om at hastighetene er en god del høyere. På motorvei er det 130 km/h som gjelder, mens fartsgrensen på landevei er 110 km/h. I byer og tettsteder er det 50 km/h. Det er ikke tillatt å snakke i telefonen mens man kjører, og promillegrensen for å kjøre bil i Frankrike er 0.5. Det anbefales dog at man ikke kjører leiebil i alkoholpåvirket tilstand. Frankrike har for øvrig en lov om at alle biler skal være utstyrt med en alkotester, så det kan lønne seg å sjekke dette når man henter leiebil i Frankrike.