Kjøre- og trafikkregler i Frankrike

360674-admin

Frankrike med sine nesten 40 000 kilometer med motorveier er et populært land å feriere i med leiebil, med hovedstaden Paris som den aller største turistdestinasjonen. Lengre sør i landet har man også den franske rivieraen som årlig tiltrekker seg mange turister, og med store avstander mellom byene er leiebil den desidert beste måten å ta seg frem i Frankrike på. Men er det noen spesielle kjøre- og trafikkregler i Frankrike man bør tenke på – eller er det bare å tute og kjøre?

Regler for kjøring med leiebil

Før du i det hele tatt får leie bil i Frankrike, så er du nødt til å være minst 21 år gammel. De fleste leiebilselskaper vil dessuten øke prisen dersom du er under 25 år, eller hvis bilen også skal føres av en som er yngre enn den nevnte alderen din. Når du skal leie bil (også under kjøring) er det nødvendig med pass, vanlig norsk førerkort og dokumentasjon eller forsikringsbevis – dersom du ikke ønsker å tegne forsikring når du leier bilen. Vi anbefaler at man forhåndsbestiller leiebil i Frankrike før man ankommer med fly, slik at hele prosessen blir rask og effektiv når du først skal hente bilen.

Grunnleggende kjøre- og trafikkregler i Frankrike

Frankrike har et av Europas aller mest moderne veinett, med milevis av motorveier der en stor andel av disse er firefelts motorveier. Følgelig går trafikken relativt fort i store deler av Frankrike, med 130 km/h som standard fartsgrense på motorvei. For vanlig landevei er fartsgrensen 110 km/h, mens det i tettbygde strøk og byer er 50 km/h som gjelder. Frankrike følger de vanlige EU-trafikkreglene, som også er gjeldende i Norge, slik at både kjøreregler, kjøremønster og skilting vil være enkelt å forstå når man har leiebil i Frankrike.

Et par særskilte regler som gjelder ved kjøring i Frankrike er at det er obligatorisk og påbudt med en alkotester i bilen. De fleste leiebilselskaper ordner dette for deg. Videre så er det heller ikke her lov til å snakke i mobiltelefon mens man kjører, og fotobokser finnes i store deler av landet. Skulle du få fartsbot i en kontroll, så vil du som turist bli bedt om å betale denne på stedet. Utover dette er det ikke noe spesielt man bør tenke på ved kjøring i Frankrike, foruten om at selv om promillegrensen er 0.5, så anbefales det at man aldri kjører leiebil under påvirkning av alkohol – selv om det bare måtte være snakk om et lite glass vin.

Parkering i Frankrike

Frankrike følger et standard EU-system for parkering, der man i de store byene kan parkere gratis i såkalte «blå soner» dersom man har et parkeringsoblat. Dette hentes hos politiet, hos turistinformasjonen eller hos leiebilselskapet ditt. Utover dette så er det vanlig med gatelangs parkering i de mindre byene, men da på høyre side av veien. I storbyer som Paris er det stort sett parkeringshus som gjelder, og det kan være dyrt å parkere i sentrum og i de mest attraktive turistområdene. Ikke alle hoteller i storbyene har egen parkeringsplass slik at du bør sjekke ut dette hvis du planlegger å ha leiebil i Frankrike under din neste ferie.